Het allereerste Oortje
De geschiedenis zit vol ironie. Dat is omdat mensen vaak het tegendeel bereiken van wat ze nastreven. Neem de historie van het oortelefoontje. Dat is midden jaren twintig speciaal ontwikkeld voor slechthorenden. Zodat die niet meer met zware, zweterige koptelefoons naar de radio hoefden te luisteren - want de eerste radio's waren allemaal met koptelefoon. Maar nu zijn het juist die oortjes waartegen artsen waarschuwen.
Mp3-spelers kunnen steeds harder en de batterijen gaan almaar langer mee. De gehoorschade neemt navenant toe en politici roepen om maatregelen. Maar geluidsbegrenzing wordt nog altijd niet standaard ingebouwd. En dat terwijl het blad Science and Invention al in 1926 schreef dat de gevoeligheid van oortelefoons gemakkelijk fabrieksmatig is in te stellen.
Het hiernaast getoonde allereerste oer-oortje uit dat jaar is eigenlijk al een moderne in-ear, waarbij de afstelbare rubberen oordop de gehoorgang opvult. Dat is nog steeds het beste type oortelefoon, omdat die het omgevingsgeluid buitensluit en het volume dus niet erg hoog hoeft. Hoewel: Brits onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat mensen hoe dan ook graag naar harde muziek luisteren. Want dan komt endorfine vrij en dat geeft een kick. Maar daarvan hadden ze indertijd vast nog geen idee.
Update 21-05-2021: Intussen is dit bericht 12 jaar oud en een beetje gedateerd. Want sinds 2013 is een 'volumebegrenzer' verplicht met maximaal 85 db volgens Europese richtlijnen. Maar nog steeds kan je gehoorschade oplopen, lees ik hier.