Colofon

Welkom. Journalistiek, dat is van alles. Het is een heerlijk vak, maar nogal fragmentarisch. Voor journalisten gaat extra op wat schrijver en dichter Remco Campert ooit verzuchtte: "Ik ben geen oeuvre-bouwer, daar ben ik te wisselvallig voor." Toch ziet hij samenhang: "Het constante zit bij mij in de toon." En dat is ook het mooiste wat een journalist zich kan wensen. Ik hoop dat u een lijn ontdekt in alles op deze site. En dat u de verwondering en nieuwsgierigheid herkent die eraan ten grondslag ligt.

Deze site bestaat sinds zomer 2021, dankzij de daadkrachtige hulp van mijn goede vriend Merijn Visman. Er staat ook veel oud materiaal op, overgenomen van mijn eerste webstek uit 2009. Dat was een echt kunstwerkje, met veel improvisatie en liefde in elkaar gezet door Ilja Hehenkamp.

Ilja Hehenkamp (Rotterdam, 1978 - Amsterdam, 2013) was antropoloog en zette zijn kennis van informatica het liefst in voor zijn idealen. Hij geloofde in de kracht van internet om de wereld beter te maken. Na zijn veldonderzoek over xenofobie in het Zuid-Afrikaanse township Alexandra (waarmee hij een scriptieprijs won) reisde Ilja bijvoorbeeld naar Irak om les te geven over hoe social media in te zetten voor maatschappelijke verandering en mensenrechten. En er waren nog allemaal plannen. Hij heeft zoveel mensen bereikt en geraakt, ver weg en thuis. We missen je Ilja!

Helaas is die oude site achterhaald door de techniek en tot ruïne vervallen. U kunt hier nog naar binnen, maar pas op voor vallende belettering en tekstpuin. De vormgeving is nog wel goed te herkennen; die is van onvolprezen alleskunstenaar Mat Wijn. Zijn mooiste tekeningen hebben we overgezet naar deze nieuwe site.

Mat Wijn (Den Haag, 1963) is kunstenaar in klank en beeld. Hij werkte jaren voor VPRO-radioprogramma's als Het Nabije Westen en De Avonden met zijn wekelijkse rubriek De Wijde Blik. Ook was hij verantwoordelijk voor alle montage en sfeerdecors van het roemruchte Radio Bergeijk, inclusief krakende stoelen, gesteun en gekreun, vogeltjes en vale gieren, vallende kerkklokken en allesvernietigende explosies. In eigen beheer maakt hij animaties, documentaires en liedjesclips waarin beeld en geluid elkaar achterna zitten. U kunt Mat Wijn mailen.

Tenslotte: ik ben Marten Minkema (Utrecht, 1968), schrijvend journalist en radiomaker (intussen heet dat podcaster, laten we alsjeblieft een mooier woord zoeken). En dat vooral bij de VPRO, maar ik werk ook voor musea en aan culturele projecten.

Marten Minkema