Haat doet Leven
leestijd 1 minuut

Haat doet Leven

Haat doet Leven

Naast geloof, hoop en liefde is haat een krachtig levenselixer. Vandaag kwam ik een energiek voorbeeld tegen in de vorm van een zorgvuldig geformuleerd briefje. Het is met veel tape geplakt aan een zuil in de parkeergarage van het Berlijnse Charité-ziekenhuis, pal naast een plek gereserveerd voor gehandicapten. Leest u even mee?

Was bist du nur für schäbiger Mensch. Fluch über Dich! 67€ musste ich für den von Dir gemachten Schaden zahlen. Schäme Dich! Meine Krankheit wünsch ich Dir. Ein Anwohner

Het is duidelijk: de schrijver is onmetelijk onrecht gedaan. Eerst door ziekte, en daarna ook nog door een medemens. Misschien was het een krasje op de lak, of een deuk in de rollator; het doet er niet toe. En ook de schuldige doet er niet toe. Wat hier eigenlijk staat, is dat ellende het enige houvast is in het bestaan van de schrijver. Die daar dus op moet bouwen om er nog wat van te maken.

Wer das Plakat entfernt, soll Unglück erfahren! April 2015

Ik kan mij vergissen, maar ik denk dat de auteur nog jarenlang te leven heeft. En dat vooral om dagelijks te kunnen checken of de boodschap hier nog hangt.