Uit dat Ding. U ook!
leestijd 2 minuten

Uit dat Ding. U ook!

Uit dat Ding. U ook!

Het rookverbod is een grote gelijkmaker. Er is nog maar één soort roker, want het maakt niet meer uit of je van de sigaar bent, de pijp, shag of sigaret. Hoe anders dan vroeger! Je was wat je opstak, in een maatschappij opgedeeld door rookgordijnen en bijbehorende geurvlaggen. Een shagroker zat in een ander universum dan de sigarenroker; die zag je zelden samen. En hun wereldjes waren intern ook nog eens verdeeld.

Het wemelde namelijk van de sociale coderingen: rookte je filterloze Gitanes of menthols van Belinda? Dat was het verschil tussen vrijbuiter of Schoevers-meisje en daartussen gaapte een kloof. Draaide je shagjes van Drum of Javaanse Jongens? Vulde je de pijp met zoete of bittere tabak? Pafte je Cubaanse toeters of kleine cigarillo's? Aan de roker herkende je politieke kleur, levenshouding en afkomst - of de afkomst waar de roker graag bij wilde horen. Publicist Emma Brunt schrijft daar mooi over, klik daarvoor hier.

En zo kon het dat een sigaren- of pijproker zich niet herkende in een rookverbodsbordje met enkel een ordinaire sigaret erop. Dat die dacht: 'Dat is niet voor mij! Ik rook een dure panatella van Hajenius.' Of: 'Naar die pijpen ga ik niet dansen, die van mij kan prima doorsmeulen op een laag pitje.' Daarom zijn toen waarschuwingen gemaakt zoals hierboven. Zodat duidelijk was: uit dat ding! Of het nou kort, dik, dun, krom of recht is, dat maakt niks uit: uit, uit UIT! Dat geldt ook voor u! Ik schoot de foto op een gesloten tankstation in Zwitserland. Anno 2012 is dit natuurlijk pictogrammen-overkill met teveel informatie.

Wanneer begon de grote ommezwaai? In 1981 was de VPRO misschien de eerste omroep die een lans brak voor rookvrije openbare ruimte, bij monde van de mooiste radiostem van Nederland, Cor Galis.

Uit! Uit! Uit!:   
Cor Galis