Zakkenmuren van Genève
leestijd 1 minuut

Zakkenmuren van Genève

Zakkenmuren van Genève

Geneefse vuilniszakken zijn langwerpig en dun. Zo kan je ze goed stapelen. En dat gebeurt ook. Op vuilophaaldag zie je overal muurtjes van zakken langs de kant van de weg. Keurig uitgelijnd, met de opening naar voren om de vuilnisman te helpen. Zakkenmuren worden in het verlengde gelegd van een bankje of ander straatmeubilair, zodat ze niemand in de weg staan.

Het getuigt van hetzelfde soort beschaving als die van de Japanse straatveger die ik ooit aan het werk zag. In hartje Tokyo prikte hij niet alleen papiertjes van straat, maar inspecteerde ook de fietsmandjes op verfrommelde kassabonnen en vergeten foldertjes.

De zakkenmuur is een bewerkelijk bouwsel dat alleen kan bestaan bij de gratie van aandacht en discipline. Dat begint al met het vullen van de zakken, want voor je het weet bollen ze alle kanten op. En dan kan je stapelen wat je wilt; een mooie muur zal het nooit worden. In de zakkenmuur zit dus denkwerk en voorbereiding. En dat terwijl het om afval gaat waar je snel van af wilt.

Misschien is het een bezwering. Want vuilnis is chaos, maar in zo'n muurtje blijft het deel van het fijnmechaniek van de samenleving. Typisch Zwitsers? Ze zijn wel fraai, de zakkenmuren van Genève.