Anil Ramdas & Liefde in India
leestijd 1 minuut

Anil Ramdas & Liefde in India

Anil Ramdas & Liefde in India

Goede vertellers zijn zeldzaam en de besten onder hen hebben een onmiskenbaar en eenmalig geluid. Zoals journalist en schrijver Anil Ramdas, die precies tien jaar geleden overleed.  

Nog eens tien jaar eerder, in 2002, was Ramdas buitenlandcorrespondent voor NRC Handelsblad in Delhi. Daar bezocht ik hem voor een radiodocumentaire over het gearrangeerde huwelijk, dat in India net zo gebruikelijk is als vanuit westers perspectief onbegrijpelijk.

Toch zijn er ook argumenten vóór, zo ontdekte ik terwijl Anil mij langs Indiase vrienden en locaties gidste en tussendoor vertelde over romantiek, praktische overwegingen en liefdesverdriet.  

Zelden hoorde ik iemand zo raak formuleren als Anil, zo naadloos het persoonlijke met het wetenschappelijke verbinden en tegelijk zo empathisch observeren dat zijn zinnen rechtstreeks het hart raken. Luister op de VPRO-site naar het op 11 februari 2002 uitgezonden - maar feitelijk tijdloze - resultaat. Of hieronder:

Liefde in India:   

Het overlijden van Anil Ramdas (1958-2012) heette zelfgekozen, hoewel hij vast geen keuze meer zag. In 2019 is een televisie-documentaire over hem gemaakt: Nooit meer Thuis.