Heerlijk Saai
leestijd 2 minuten

Heerlijk Saai

Heerlijk Saai

Wereldberoemd zijn de Boring Postcards van Martin Parr, sinds jaar en dag verzamelaar van de meest saaie ansichtkaarten. Parr - over wie ook hier - publiceerde een boekje met Engelse kaarten, eentje met Amerikaanse ansichten en ook een Duitse: Langweilige Postkarten.

Die loden lucht maakt het geheel af.

Voor zover ik weet is er nog geen Hollandse versie en dat wordt de hoogste tijd. Want Nederland is een onuitputtelijke bron van saaie briefkaarten, hier ligt een spannend jachtterrein. Maar de Engelsman Parr komt vast maar zelden Nederlands materiaal tegen. Daarom ben ik alvast begonnen met verzamelen.

Hal van het Koos Vorrinkhuis in Lage Vuursche, met sanseveria-totaalconcept. 

Parr concentreert zich op beeld. Het allermooist is natuurlijk, als beeld en tekst elkaar versterken in saaiheid. Zoals op de kaart hierboven, met de ontvangsthal van het Koos Vorrinkhuis. De tekst achterop is precies passend:

'Beste Mevr. Veldhuizen, van armoed gaan we maar wat schrijven. Het regent hier de hele middag al. Mevr. Veldhuizen, wilt u de biefstuk donderdagmorgen uit de vriezer halen en dan onder in de ijskast leggen anders is het veel te hard 's avonds als Arie het moet bakken. Ik heb de waterketel laten verbranden, wat erg he! Verder mijn h. groeten, van M. Wilders'

Ansichten hadden vroeger een dubbelfunctie. Als groet, maar ook voor het doorgeven van huishoudelijke zaken en aankomsttijden. De postbode kwam wel twee of drie keer per dag langs, dus als je 's ochtends vroeg schreef dat je in de avond aan zou komen, dan wist de geadresseerde dat in de middag al. Tegenwoordig hebben we ons mobieltje, maar hoeveel berichten blijven bewaard voor de onderzoekers van morgen?

Ansicht voor de Doodgewone Man

Meer van deze met heerlijke saaiheid doordrenkte kaarten zijn van harte welkom: ik hou mij aanbevolen.