Koekoeksklok Mysterie
leestijd 1 minuut

Koekoeksklok Mysterie

Koekoeksklok Mysterie

De koekoeksklok komt uit het Zwarte Woud, maar de koekoeksvogel zelf is daar nauwelijks te vinden. Het is er te koud en de dichte sparrenbossen staan het beest niet aan. Waarom is dan juist in het Schwarzwald gekozen voor de koekoek in een klok? En waarom zit die opgesloten achter een deurtje? Ik probeerde het vraagstuk ter plekke op te lossen voor de VPRO-Gids en het radioprogramma Ongehoord:

De Koekoeksklok:   

Voor wie een verlangen (al dan niet heimelijk) koestert naar een koekoeksklok: schaam je niet! Het is een onvervalst streekprodukt met een lange en rijke geschiedenis.

Overdrijving is een Kunst

Maar koop nooit maar dan ook nooit een klok van buiten het Zwarte Woud. Want die zijn allemaal nep. Een koekoeksklok komt uit de dorpen Schonach en Triberg, punt uit.* En loop ook daar de toeristenwinkels voorbij, want die verkopen vooral saaie serieproductie: dank je de koekoek! Nee; vraag rond naar eenmansbedrijfjes. Daar maken ze nog Unikaten, klokken die afhankelijk zijn van het beschikbare hout en de inspiratie van de dag en waarvan geen tweede exemplaar bestaat.

Overtreffende trap: 's Werelds Eerste Grootste koekoeksklok in Schonach. Ze hebben inmiddels een nog grotere.

* Er is toch één uitzondering: op Terschelling maakt Le Fou de Coucou echte, totaal einzigartige koekoeksklokken. En - heel bijzonder: van juttershout. Kom daar maar eens om in de binnenlanden van het Zwarte Woud.