De Helm
leestijd 1 minuut

De Helm

De Helm

Iedereen heeft thuis spullen die zijn bewaard omdat er een persoonlijk verhaal aan zit. De haarborstel van oma, het eerste kinderschoentje. Maar wat deed die Duitse helm uit de oorlog toch bij ons thuis in de verkleedkist?

Die vraag stelde ik me pas als volwassene. Als kind zag ik de helm enkel als spannend speelgoed voor buiten op het hoofd, met in de hand zo'n beige pvc-pijp om pijltjes van gerold papier en witte sneeuwbessen mee weg te blazen. De helm zou van een dode Duitser zijn geweest, meer wist ik niet.

Binnenkant van de Duitse helm van flg. Anton Schubert

Maar toen ik eenmaal een naam op de leren voering ontdekte, groeide langzaam de nieuwsgierigheid. En ten slotte wilde ik alles over Flg. Anton Schubert weten. Wie was hij? Hoe kwam hij aan zijn einde en wat heeft mijn familie daarmee te maken? Luister naar een persoonlijke speurtocht voor VPRO's geschiedenisprogramma OVT, die leidt naar de zwarte, laatste oorlogsdag in het Friese dorp Ureterp.

De Helm:   

Bij de uitzending schreef ik ook een artikel in de VPRO-Gids, dat u kunt lezen door hier te klikken. De helm ligt nu in een vitrine van het Fries Verzetsmuseum in Leeuwarden.

Ureterp, april 1945. Helemaal rechts op de Canadese rupswagen staat mijn vader Jacob Jan Minkema met jeugdvriend Wieger Gorter (archief familie Onbelet)

Met dank aan geluidskunstenaar Mat Wijn en radio-technicus Berry Kamer.